- 60 dag filetów z flądry
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 młode kalarepki z listkami
- 1 mała cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki śmietany
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
W płaskim rondlu stop resztę masła, zeszklić na nim cebulę, dodaj kalarepkę i chwilę podsmaż, a następnie oprósz solą i pieprzem. Teraz wlej wino, przykryj rondel i podduś zawartość przez 5-6 minut.
Każdy z filetów posmaruj pietruszkowym masłem, zwiń, zepnij wykałaczką, ułóż na kalarepce, posypując z wierzchu posiekanymi listkami kalarepki. Teraz zalej filety śmietaną i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Pod koniec duszenia posyp potrawę resztą zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz