Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety z flądry z kalarepką

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag filetów z flądry
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 młode kalarepki z listkami
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, lekko posyp otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem, po czym odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. Łyżkę masła utrzyj z łyżką soku i pozostałą skórką z cytryny oraz dwiema łyżkami posiekanej zielonej pietruszki. Obrane kalarepki pokrój w cienkie plasterki, młode listki kalarepki i cebulę drobno posiekaj.

W płaskim rondlu stop resztę masła, zeszklić na nim cebulę, dodaj kalarepkę i chwilę podsmaż, a następnie oprósz solą i pieprzem. Teraz wlej wino, przykryj rondel i podduś zawartość przez 5-6 minut.

Każdy z filetów posmaruj pietruszkowym masłem, zwiń, zepnij wykałaczką, ułóż na kalarepce, posypując z wierzchu posiekanymi listkami kalarepki. Teraz zalej filety śmietaną i duś pod przykryciem przez 10-15 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Pod koniec duszenia posyp potrawę resztą zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...