- 50-70 dag filetów rybnych (z dorsza)
- 4 małe papryki (zielone i czerwone)
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 pomidory
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- biały pieprz
- ponadto:
- ziemniaki piure lub bagietka
- sałatka z pomidorów
W rondlu rozgrzej masło, włóż pomidory i cebulę, podsmaż je 2-3 minuty, a następnie kolejne 5 minut po dodaniu papryki. Teraz wlej bulion (i/lub wino) oraz sok z cytryny, przypraw składniki do smaku solą i pieprzem, wymieszaj, i zagotuj. Na tak przyrządzonych warzywach ułóż filety z dorsza i gotuj dalej pod przykryciem, aż będą miękkie (około 15 minut). W tym czasie przygotuj sałatkę z pomidorów i ewentualnie piure ziemniaczane.
Przed podaniem posyp filety koperkiem, który znacznie poprawi ich smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz