Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety rybne duszone z warzywami

Składniki:
  • 50-70 dag filetów rybnych (z dorsza)
  • 4 małe papryki (zielone i czerwone)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • biały pieprz
    ponadto:
  • ziemniaki piure lub bagietka
  • sałatka z pomidorów
Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i potnij w cienkie, krótkie paseczki. Obierz i pokrój w cienkie plastry cebulę, a pomidory sparz, i po zdjęciu skórki podziel na ósemki. Cytrynę umyj, przetnij na pół i wyciśnij sok. Umyj też i posiekaj drobno koperek. Filety podziel na porcje i oprósz solą oraz pieprzem. Jeśli zamierzasz podać piure ziemniaczane, to warto już teraz obrać i wstawić ziemniaki.

W rondlu rozgrzej masło, włóż pomidory i cebulę, podsmaż je 2-3 minuty, a następnie kolejne 5 minut po dodaniu papryki. Teraz wlej bulion (i/lub wino) oraz sok z cytryny, przypraw składniki do smaku solą i pieprzem, wymieszaj, i zagotuj. Na tak przyrządzonych warzywach ułóż filety z dorsza i gotuj dalej pod przykryciem, aż będą miękkie (około 15 minut). W tym czasie przygotuj sałatkę z pomidorów i ewentualnie piure ziemniaczane.

Przed podaniem posyp filety koperkiem, który znacznie poprawi ich smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...