- 1 duży filet z dorsza
- 1 puszka anchois
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 duży słoik pomidorów w zalewie (ok. 80 dag)
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- sproszkowana słodka papryka
- cukier
Czosnek i cebulę obierz - cebulę drobno pokrój, a czosnek rozetrzyj. Następnie rozgrzej na dużej patelni 4 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Potem dodaj czosnek, przecier pomidorowy i łyżkę słodkiej papryki.
Pomidory osącz na sicie z zalewy, wymieszaj drewnianą łyżką z cebulą i dodatkami. Dopraw solą, 1/2 łyżeczki cukru, pieprzem cayenne - tak przygotowane podgrzewaj bez przykrycia 20 min.
Sos pomidorowy przelej do płaskiej foremki. Połóż lekko osoloną rybę, skrop ją olejem, wstaw do piekarnika o temp. 200°C i piecz 20-25 minut. Następnie foremkę z rybą przełóż wyżej i piecz jeszcze 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz