Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filet szpikowany anchois i rozmarynem

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duży filet z dorsza
  • 1 puszka anchois
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 duży słoik pomidorów w zalewie (ok. 80 dag)
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • sproszkowana słodka papryka
  • cukier
Zacznij od przygotowania ryby: umyj ją, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Czubkiem noża zrób w niej nacięcia, wsuń w nie fileciki anchois i listki rozmarynu. Pozostałym rozmarynem posyp rybę i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce.

Czosnek i cebulę obierz - cebulę drobno pokrój, a czosnek rozetrzyj. Następnie rozgrzej na dużej patelni 4 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Potem dodaj czosnek, przecier pomidorowy i łyżkę słodkiej papryki.

Pomidory osącz na sicie z zalewy, wymieszaj drewnianą łyżką z cebulą i dodatkami. Dopraw solą, 1/2 łyżeczki cukru, pieprzem cayenne - tak przygotowane podgrzewaj bez przykrycia 20 min.

Sos pomidorowy przelej do płaskiej foremki. Połóż lekko osoloną rybę, skrop ją olejem, wstaw do piekarnika o temp. 200°C i piecz 20-25 minut. Następnie foremkę z rybą przełóż wyżej i piecz jeszcze 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...