Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Brandade - potrawa prowansalska

Składniki:
  • 30-35 dag filetów z dorsza
  • lub innej ryby morskiej (mogą być mrożone)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki gęstej śmietany
  • kilka kaparów
  • kilka plasterków pomidora
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Rybę posól i oprósz pieprzem, następnie zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Zimną już rybę wyjmij z mleka, podziel widelcem na kawałki i usuń z niej wszystkie ości.

Cebulę i ziemniaki zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj czosnek i kawałki ryby. Nadal miksuj, aż masa będzie gładka. Wtedy wlej oliwę, sok z cytryny i śmietanę - jeszcze raz wszystko zmiksuj. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny i śmietany.

Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj kaparami i plasterkami pomidora (bez skórki). Podawaj z grzankami, krakersami lub chrupkim chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...