- 30-35 dag filetów z dorsza
- lub innej ryby morskiej (mogą być mrożone)
- 2/3 szklanki mleka
- 1 cebula
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki gęstej śmietany
- kilka kaparów
- kilka plasterków pomidora
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Cebulę i ziemniaki zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj czosnek i kawałki ryby. Nadal miksuj, aż masa będzie gładka. Wtedy wlej oliwę, sok z cytryny i śmietanę - jeszcze raz wszystko zmiksuj. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny i śmietany.
Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj kaparami i plasterkami pomidora (bez skórki). Podawaj z grzankami, krakersami lub chrupkim chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz