Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Sznycle szwajcarskie

Składniki na 4 porcje:
  • 8 cienkich eskalopek cielęcych
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 jajo
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 3 łyżki mąki i bułki tartej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Eskalopki zbij tłuczkiem tak, by były mniej więcej tej samej wielkości, po czym wszystkie oprósz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa połóż teraz plasterek szynki i plasterek sera, nakryj drugim kawałkiem. Obtaczaj kolejno: w mące, jaju i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę, smaż eskalopki na niezbyt dużym ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Kotlety powinny być dobrze wysmażone i zrumienione z wierzchu.

Podawaj z ziemniakami pieczonymi i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...