Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos warzywny

Składniki na 5 porcji:
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • musztarda
  • ziele angielskie
  • cynamon, cukier
  • sól, pieprz
Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij w rondlu na oliwie. Obrane i umyte warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, a następnie dodaj do cebuli. Składniki podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości.

Pomidory umyj, pokrój w ósemki, wraz z przyprawami dodaj do jarzyn i gotuj, aż będą miękkie. Wtedy przetrzyj przez sito i wlej wino wymieszane z musztardą. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wystudź.

Podawaj do ryb i mięs pieczonych na ruszcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...