Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Seler naciowy zapiekany

Składniki na 4 porcje:
  • 8 łodyg selera naciowego (25 dag)
  • 25 dag kiełbasy z indyka
  • 3 banany (45 dag)
  • 24 dag sera podlaskiego
  • 1 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 2 łyżki dość grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki startego sera podlaskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia
Kiełbasę i ser pokrój na 8 plastrów. Łodygi selera oczyść z grubych włókien, opłucz, obgotuj przez 2 minuty w posolonym wrzątku, a następnie wyjmij i osącz. Obrane banany poprzekrawaj wzdłuż, każdy na trzy części. Każdą z łodyg selera i plastra banana owiń plasterkiem kiełbasy, a następnie sera i zepnij wykałaczką.

Śmietanę wymieszaj z orzechami, startym serem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Selerowo-bananowe roladki umieść w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym i polej je doprawioną śmietaną. Zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C potrwa 25 minut.
Podawaj ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...