Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z tuńczyka

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (200 g)
  • 2 jaja
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 mała sałata
  • 2 pomidory
  • 10 czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku
    sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub z jabłek
  • 1 ząbek czosnku (obrany i rozdrobniony wyciskaczem)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    ponadto:
  • 1 bagietka
Ugotuj jaja na twardo (10 minut), ostudź je w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plasterki.

A teraz przygotuj sos winegret: połącz oliwę z octem, dodaj czosnek, sól oraz pieprz, całość wymieszaj i sos gotowy.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, które należy porozdzielać na krążki. Umyte pomidory poprzecinaj na ósemki. Tuńczyka osącz z zalewy i podziel na małe kawałki. Z puszki zawierającej fasolę odlej zalewę, umyj i osusz liście sałaty.

Tak przygotowane składniki sałatki (fasola, tuńczyk, jaja i cebule) wymieszaj, dopraw sosem winegret, zostaw pośrodku salaterki, przykryj pomidorami i oliwkami, a z wierzchu posyp szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...