- 1 puszka tuńczyka w oleju (200 g)
- 2 jaja
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 puszka białej fasoli (400 g)
- 1 mała sałata
- 2 pomidory
- 10 czarnych oliwek
- 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku
- sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub z jabłek
- 1 ząbek czosnku (obrany i rozdrobniony wyciskaczem)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ponadto:
- 1 bagietka
A teraz przygotuj sos winegret: połącz oliwę z octem, dodaj czosnek, sól oraz pieprz, całość wymieszaj i sos gotowy.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, które należy porozdzielać na krążki. Umyte pomidory poprzecinaj na ósemki. Tuńczyka osącz z zalewy i podziel na małe kawałki. Z puszki zawierającej fasolę odlej zalewę, umyj i osusz liście sałaty.
Tak przygotowane składniki sałatki (fasola, tuńczyk, jaja i cebule) wymieszaj, dopraw sosem winegret, zostaw pośrodku salaterki, przykryj pomidorami i oliwkami, a z wierzchu posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz