Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Różowa zapiekanka

Składniki na 7 porcji:
  • mięso z łbów ryby
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę, a następnie utrzyj je z masłem (2-3 łyżki), solą i pieprzem. Połowę mięsa z łbów rozgnieć widelcem i połącz z ziemniakami.

Śmietankę dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem i koperkiem, wlej do ziemniaczanego piure, po czym utrzyj na gładką masę. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i wyłóż połową piure. Ułóż na nim kawałki ryby i przykryj je pozostałym piure.

Całość posyp startym serem i orzechami oraz grudkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30 minut. Podawaj z surówkami lub zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...