Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rozmaitości z warzyw i owoców

Składniki na 6 porcji:
  • 1/2 kg dużych truskawek
  • 1/2 kg moreli
  • 2 twarde kiwi
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 mały ananas
  • 2 małe cukinie
  • 2 cykorie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 pieczarki
  • 1 pęczek dymki
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 5 łyżek oliwy
  • jarzynka
  • pieprz
Wszystkie owoce umyj i osusz. Potem przekrój na pół morele, z ananasa wytnij twardy środek i pokrój go w plastry. Kiwi obierz, pokrój w krążki. Gruszkę pokrój w ćwiartki, jabłko w plastry i skrop je sokiem z cytryny. Na patyczki nadziewaj na przemian truskawki i połówki moreli. Teraz rozpuść masło, dodaj cukier, sok pomarańczowy i skórkę. Całość starannie wymieszaj.

Cukinie, cykorie, dymki i papryki przekrój wzdłuż na połowy. Kapelusze pieczarek kilkakrotnie natnij, pomidory przekrój na pół, a czerwoną cebulę pokrój na talarki.

Owoce ułóż na ruszcie i posmaruj pomarańczową marynatą. Warzywa i pieczarki posmaruj oliwą wymieszaną z 2 łyżkami soku z cytryny, jarzynką, pieprzem i również ułóż na grillu. Piecz od 5 (truskawki, kiwi) do 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...