- 30 dag winogron (jasnych i ciemnych)
- 4 mandarynki
- 150 ml śmietanki
- 8 dag cukru
- 1 cytryna
- 300 ml wody
- 2 niepełne kieliszki koniaku (50 ml)
- 1 1/2 dag żelatyny
- cukier waniliowy
Do syropu z zagotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny włóż na 5 minut gotowania winogrona. Następnie owoce wyjmij, wlej do syropu namoczoną żelatynę spożywczą, zamieszaj i zdejmij z ognia. Po ostygnięciu dodaj koniak.
Do formy (z wgłębieniem w środku) wlej warstwę galaretki na wysokość 1,5 centymetra, odstaw ją do zastygnięcia, po czym umieść na niej winogrona i zalej je resztą galaretki.
Tuż przed podaniem zanurz formę na 10 sekund w gorącej wodzie, co ułatwi Ci wyłożenie galaretki do góry spodem na talerz. Do wgłębienia wlej wtedy wymieszaną z cukrem waniliowym śmietankę i przybierz swoje dzieło cząstkami mandarynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz