Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Owoce w galaretce

Składniki:
  • 30 dag winogron (jasnych i ciemnych)
  • 4 mandarynki
  • 150 ml śmietanki
  • 8 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 300 ml wody
  • 2 niepełne kieliszki koniaku (50 ml)
  • 1 1/2 dag żelatyny
  • cukier waniliowy
Z umytych winogron usuń szypułki, a wyszorowane i obrane mandarynki podziel na cząstki.

Do syropu z zagotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny włóż na 5 minut gotowania winogrona. Następnie owoce wyjmij, wlej do syropu namoczoną żelatynę spożywczą, zamieszaj i zdejmij z ognia. Po ostygnięciu dodaj koniak.

Do formy (z wgłębieniem w środku) wlej warstwę galaretki na wysokość 1,5 centymetra, odstaw ją do zastygnięcia, po czym umieść na niej winogrona i zalej je resztą galaretki.

Tuż przed podaniem zanurz formę na 10 sekund w gorącej wodzie, co ułatwi Ci wyłożenie galaretki do góry spodem na talerz. Do wgłębienia wlej wtedy wymieszaną z cukrem waniliowym śmietankę i przybierz swoje dzieło cząstkami mandarynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...