Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z kruszonką

Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • mleko
  • proszek do pieczenia (1 opakowanie)
  • aromat cytrynowy
  • 35 dag marmolady lub dżemu wiśniowego albo śliwkowego
    do dekoracji:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki (oprócz marmolady) i zagnieć, dolewając tyle mleka, aby ciasto dało się utrzyj na tarce. Następnie połowę ciasta rozwałkuj, przełóż na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę i posmaruj marmoladą lub dżemem. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych otworach tak, aby placek równomiernie pokrył się kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Jeszcze gorący mazurek posyp startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...