Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Masło pomidorowe

Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • lub 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki cebuli startej na miazgę
  • 2 łyżki startego żółtego sera (pikantnego)
  • pieprz
  • sól
Masło utrzyj dokładnie na pianę i, cały czas mieszając, dodawaj po kolei poszczególne składniki - cebulę, koncentrat pomidorowy, starty ser żółty, a następnie dopraw do smaku pieprzem. Jeżeli koncentrat pomidorowy zastąpimy mieloną papryką, otrzymamy masło paprykowe.

Utarte masło wstaw do lodówki, a potem nadaj mu pożądany kształt. Teraz możesz je zamrozić. Wyjmij jednak z zamrażalnika na godzinę przed podaniem.


1 komentarz:

  1. Brzmi ciekawie, muszę spróbować:) ja do tej pory robiłam masełko z suszonych pomidorów coś podobnego jak tu: http://wege.qkiz.pl/przekaski-i-dodatki/pasta/48-maslo-pomidorowe.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...