- 2 surowe żółtka
- 1 szklanka oliwy (oleju sałatkowego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- po szczypcie cukru, soli i białego pieprzu
Kiedy sos nabierze już konsystencji gęstej masy, ilość dolewanej oliwy możesz trochę zwiększyć. Po zużyciu całej oliwy majonez jeszcze przez chwilę ucieraj, tak aby był gęsty, jednolity, puszysty i lśniący, a potem dopraw do smaku odrobiną cukru, szczyptą białego pieprzu i niewielką ilością musztardy.
Majonez podaje się do różnego rodzaju zimnych mięs, wędlin, ryb, jaj ugotowanych na twardo oraz do sałatek i surówek.
Uwaga! Składniki majonezu, tzn. żółtka, oliwa i sok z cytryny, muszą mieć jednakową temperaturę, najlepiej około 20°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz