Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Majonez klasyczny

Składniki na 6 porcji:
  • 2 surowe żółtka
  • 1 szklanka oliwy (oleju sałatkowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po szczypcie cukru, soli i białego pieprzu
Żółtka włóż do miseczki, dodaj sok z cytryny i odrobinę soli, cały czas ucieraj (np. mikserem) w jedną stronę, aż żółtka staną się gładkie i jednolite. Nie przerywając ucierania (zawsze w tę samą stronę!), niewielkimi porcjami dolewaj oliwę - najlepiej po jednej kropli. Kolejną porcję wlewaj dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta.

Kiedy sos nabierze już konsystencji gęstej masy, ilość dolewanej oliwy możesz trochę zwiększyć. Po zużyciu całej oliwy majonez jeszcze przez chwilę ucieraj, tak aby był gęsty, jednolity, puszysty i lśniący, a potem dopraw do smaku odrobiną cukru, szczyptą białego pieprzu i niewielką ilością musztardy.

Majonez podaje się do różnego rodzaju zimnych mięs, wędlin, ryb, jaj ugotowanych na twardo oraz do sałatek i surówek.

Uwaga! Składniki majonezu, tzn. żółtka, oliwa i sok z cytryny, muszą mieć jednakową temperaturę, najlepiej około 20°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...