Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Klops z ziołami

Składniki na 6 porcji:
  • 1 duży kurczak
  • 35 dag wieprzowiny
  • po 1 pęczku natki pietruszki i estragonu
  • 2 jaja
  • 1 kieliszek winiaku
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
  • 10 plastrów słoniny i boczku
  • sól, pieprz
Przygotuj kurczaka: podziel go na porcje, usuń kości, po czym włóż do miski, oprósz solą i pieprzem, skrop winiakiem i lekko wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na 12 godzin.

Kajzerkę namocz w bulionie. Zieleninę opłucz i posiekaj. Najładniejsze kawałki kurczaka odłóż, pozostałe zmiel z wieprzowiną, a potem dokładnie wymieszaj z jajkami, kajzerką i zieleniną. Dopraw do smaku. Na końcu wlej winiak.

Formę wyłóż słoniną, połóż mielone mięso i kawałki kurczaka. Na koniec obłóż boczkiem. Piecz 90 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...