- 8 jaj
- 1 łyżka oliwy
- 3/4 szklanki gotowanego groszku
- 6 ugotowanych szparagów (mogą być z puszki)
- 6-10 kawałków papryki konserwowej
- 1 kieliszek wytrawnego sherry
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- sos:
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 3-4 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag bekonu
- 1 liść laurowy
- mielona papryka
- sól, pieprz
Żaroodporny półmisek wysmaruj oliwą, równomiernie rozprowadź na nim przygotowany sos. W sosie zrób łyżką osiem wgłębień, a do każdego delikatnie wbij jajo (tak, aby się nie rozlało). Teraz obłóż zielonym groszkiem, kawałkami szparagów i papryki. Mocno skrop sherry, po czym oprósz solą i pieprzem. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Zanim podasz, udekoruj jaja zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz