Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja sadzone flamenco

Składniki:
  • 8 jaj
  • 1 łyżka oliwy
  • 3/4 szklanki gotowanego groszku
  • 6 ugotowanych szparagów (mogą być z puszki)
  • 6-10 kawałków papryki konserwowej
  • 1 kieliszek wytrawnego sherry
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
    sos:
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag bekonu
  • 1 liść laurowy
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
Najpierw przygotuj sos: w rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodaj obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory (bez pestek) i pokrojoną w paski paprykę. Całość skrop bulionem, dodaj liść laurowy i duś na małym ogniu około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie sos przetrzyj przez sito (powinien mieć konsystencję gęstego piure), dodaj sól, pieprz, paprykę i bekon pokrojony w cienkie paseczki.

Żaroodporny półmisek wysmaruj oliwą, równomiernie rozprowadź na nim przygotowany sos. W sosie zrób łyżką osiem wgłębień, a do każdego delikatnie wbij jajo (tak, aby się nie rozlało). Teraz obłóż zielonym groszkiem, kawałkami szparagów i papryki. Mocno skrop sherry, po czym oprósz solą i pieprzem. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Zanim podasz, udekoruj jaja zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...