Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Bulinki

Składniki na 8 porcji:
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 40 dag krewetek koktajlowych
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • wiórki kokosowe, sól
    sos:
  • 1 mały słoik majonezu dekoracyjnego
  • 1/4 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
Na początku przygotuj sos: majonez wymieszaj z sokiem z pomarańczy, dodaj wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie. Wszystko razem dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.

Krewetki i mięso zmiel, dodaj jaja roztrzepane z 1/3 szklanki wody, mąkę, dobrze wyrób i dopraw do smaku. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w wiórkach i smaż w głębokim oleju (tak jak pączki), aż wiórki nabiorą jasnozłotego koloru.

Podawaj z przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...