Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Alzacka zupa z rzodkiewek

Składniki na 4 porcje:
  • 2 pęczki młodych rzodkiewek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • 4 szklanki rosołu drobiowego (lub przegotowanej wody)
  • 1 szklanka jogurtu
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
Dokładnie umyj rzodkiewki. Odetnij im listki, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami gorącego rosołu lub osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Dodaj sok i skórkę z cytryny, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito.

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na stopionym maśle, a następnie dodaj pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i, mieszając, smaż przez 3-4 minuty. Zalej pozostałym gorącym rosołem, zagotuj, a potem dodaj przetarty przez sito wywar z liści rzodkiewek. Po wymieszaniu gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Odstaw i połącz z jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...