- ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- ok. 900g cebuli, posiekanej
- ok. 700g marchewek, pocięta w talarki
- ½ szklanki mąki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka stołowa suszonych liści szałwii
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2,5 kg wołowiny (np. łopatki)
- 1 duża pomarańcza, skórka i sok
- 2 szklanki piwa Porter
- 2 szklanki wody
- 4 liście laurowe
Podgrzej 4 łyżki stołowe oliwy w dużym garnku, smaż cebulę i marchew ok. 5min., aż będą miękkie.
Przełóż podsmażone warzywa do miski, a resztę oleju wlej do garnka. Do worka włóż mąkę, sól, pieprz, szałwię, ziele angielskie i wołowinę, mięso obtocz w mące i reszcie składników przed wrzuceniem na patelnię. Rób to partiami, niech mięso zabrązowi się z każdej strony, potem włóż je do dużego naczynia.
Kiedy mięso będzie gotowe, połącz sok pomarańczowy z piwem i
doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię, wrzuć mięso i warzywa. Dorzuć skórkę
pomarańczy i liście laurowe, doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień.
Przykryj i gotuj 2,5 h. Najlepiej odgrzać to dzień lub dwa, po, ale jeśli chcesz
podawać potrawę tego samego dnia to gotuj jeszcze 30min, żeby mięso na pewno
było delikatne i miękkie.
PODWÓJNE PUREE
- 2,4 kg słodkich ziemniaków
- 2,4 kg zwykłych ziemniaków
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
Ustaw piekarnik na ok. 220°C
Zawiń każdego słodkiego ziemniaka osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok. 1,5h. Zostaw je w foli do wystygnięcia.
W międzyczasie obierz zwykłe ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i ugnieć.
Otwórz foliowe “pakunki” nad ubitymi ziemniakami (aby polać je wszystkim, co wypłynie z foli). Ciągle trzymając słodkie ziemniaki nad ubitymi, obierz skórkę i wrzuć miąższ.
Dodaj oliwę i ubij ziemniaki razem, drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz