Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Zapiekanka z wołowiny z podwójnym puree

Składniki:
  • ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • ok. 900g cebuli, posiekanej
  • ok. 700g marchewek, pocięta w talarki
  • ½ szklanki mąki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka stołowa suszonych liści szałwii
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2,5 kg wołowiny (np. łopatki)
  • 1 duża pomarańcza, skórka i sok
  • 2 szklanki piwa Porter
  • 2 szklanki wody
  • 4 liście laurowe

Podgrzej 4 łyżki stołowe oliwy w dużym garnku, smaż cebulę i marchew ok. 5min., aż będą miękkie.

Przełóż podsmażone warzywa do miski, a resztę oleju wlej do garnka. Do worka włóż mąkę, sól, pieprz, szałwię, ziele angielskie i wołowinę, mięso obtocz w mące i reszcie składników przed wrzuceniem na patelnię. Rób to partiami, niech mięso zabrązowi się z każdej strony, potem włóż je do dużego naczynia.


Kiedy mięso będzie gotowe, połącz sok pomarańczowy z piwem i doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię, wrzuć mięso i warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i liście laurowe, doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj 2,5 h. Najlepiej odgrzać to dzień lub dwa, po, ale jeśli chcesz podawać potrawę tego samego dnia to gotuj jeszcze 30min, żeby mięso na pewno było delikatne i miękkie.


PODWÓJNE PUREE

  • 2,4 kg słodkich ziemniaków
  • 2,4 kg zwykłych ziemniaków
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz

Ustaw piekarnik na ok. 220°C

Zawiń każdego słodkiego ziemniaka osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok. 1,5h. Zostaw je w foli do wystygnięcia.

W międzyczasie obierz zwykłe ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i ugnieć.

Otwórz foliowe “pakunki” nad ubitymi ziemniakami (aby polać je wszystkim, co wypłynie z foli). Ciągle trzymając słodkie ziemniaki nad ubitymi, obierz skórkę i wrzuć miąższ.

Dodaj oliwę i ubij ziemniaki razem, drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...