Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Udka kurczaka w maślance

Składniki:
  • 12 udek kurczaka
  • 2 szklanki maślanki
  • ¼ szklanki plus 2 łyżki stołowe oleju
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 łyżka stołowa mielonego pieprzu czarnego
  • 1 ½ łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego

Ustaw piekarnik na ok. 220°C


W worku wymieszaj razem: maślankę, ¼ szklanki oleju, czosnek, pieprz, sól, kmin i syrop klonowy. Do worka włóż kurczaka. Potrząśnij workiem, aby cały kurczak pokrył się marynatą.

Odstaw kurczaka do lodówki na 30min – 2h, a najlepiej na całą noc.

Wyciągnij udka z worka i włóż do formy wyłożonej folią. Polej kurczaka pozostałymi 2 łyżkami oleju i piecz ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...