- 12 udek kurczaka
- 2 szklanki maślanki
- ¼ szklanki plus 2 łyżki stołowe oleju
- 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
- 1 łyżka stołowa mielonego pieprzu czarnego
- 1 ½ łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżka stołowa syropu klonowego
Ustaw piekarnik na ok. 220°C
W worku wymieszaj razem: maślankę, ¼ szklanki oleju, czosnek, pieprz, sól, kmin i syrop klonowy. Do worka włóż kurczaka. Potrząśnij workiem, aby cały kurczak pokrył się marynatą.
Odstaw kurczaka do lodówki na 30min – 2h, a najlepiej na całą
noc.
Wyciągnij udka z worka i włóż do formy wyłożonej folią. Polej kurczaka
pozostałymi 2 łyżkami oleju i piecz ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz