Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tołpyga duszona

Składniki:
  • 80 dag filetów z tołpygi
  • 2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka utartego chrzanu
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
Umyte i osuszone filety lekko skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem i ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z miodem, pozostałym sokiem i skórką z cytryny, mielonymi goździkami i utartym chrzanem. Sosem tym polej rybę, przykryj folią i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, pod koniec na parę minut odkryj potrawę.

Po wyjęciu posyp posiekanym koperkiem i podaj z makaronem lub ryżem na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...