- 150 g mąki
- 100 g jasnego cukru melasowego + 100g do posypania po wierzchu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru + łyżeczka do posypania
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika + łyżeczka do posypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka pełnotłustego
- 60 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
- 100ml wrzątku
- 6 łyżeczek masła
- 375 ml śmietany kremówki
- Ajerkoniak (opcjonalnie)
Ustaw piekarnik na 220°C
Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko wymieszaj na jednolitą masę. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem niewielkiej formy. Posyp po wierzchu cukrem, łyżeczką mielonego imbiru i łyżeczką przyprawy do piernika. Zalej wrzątkiem. Piecz 30 min. Odstaw na 10 minut.
Ubij śmietanę na lekki krem. Połowę odłóż (dla dzieci) do reszty dodaj ajerkoniak. Zamieszaj.
Można również podawać z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz