Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Świąteczny placek na ciepło

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 100 g jasnego cukru melasowego + 100g do posypania po wierzchu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru + łyżeczka do posypania
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika + łyżeczka do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka pełnotłustego
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • masło do wysmarowania formy
  • 100ml wrzątku
  • 6 łyżeczek masła
  • 375 ml śmietany kremówki
  • Ajerkoniak (opcjonalnie)

Ustaw piekarnik na 220°C

Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko, olej i jajko wymieszaj na jednolitą masę. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem niewielkiej formy. Posyp po wierzchu cukrem, łyżeczką mielonego imbiru i łyżeczką przyprawy do piernika. Zalej wrzątkiem. Piecz 30 min. Odstaw na 10 minut.
Ubij śmietanę na lekki krem. Połowę odłóż (dla dzieci) do reszty dodaj ajerkoniak. Zamieszaj.
Można również podawać z lodami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...