Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 filiżanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 filiżanki kakao dobrej jakości
- 165g miękkiego, nie solonego masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2/3 filiżanki kwaśnej śmietany
Nadzienie/Polewa:
- ok. 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 80g masła
- 2 ½ filiżanki cukru pudru
- 1 łyżka stołowa syropu kukurydzianego
- ½ filiżanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt: 2 tortownice (ok. 20cm średnicy) nasmarowane
masłem
Cukrowe kwiatki, do dekoracji (opcjonalnie)
Cukrowe kwiatki, do dekoracji (opcjonalnie)
Nagrzej piekarnik do ok. 180˚C
Podziel masę na 2 części, gumową łopatką i wlej do przygotowanych tortownic
i piec aż tester będzie suchy (tester-patyczek, który wtyka się w ciasto),
powinno to zająć jakieś 35min., ale lepiej zacząć już sprawdzać po 25min.
Najlepiej zamienić miejscami tortownice w połowie pieczenia. Wyciągnij ciasto z
piekarnika i zostaw do wystygnięcia na 10min. Zanim wyciągniesz je z tortownicy.
Nie martw się pęknięciami, polewa wszystko zakryje.
Żeby zrobić polewę, roztop czekoladę z masłem, w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej. Jakkolwiek to zrobisz, nie spiesz się, żeby nie przypalić
czekolady.
Kiedy czekolada stygnie, przesiej przez sitko cukier puder.
Dodaj syrop kukurydziany, śmietanę i wanilię do ostudzonej czekolady, kiedy
wszystko się połączy, wsyp przesiany cukier. Można to zrobić w
mikserze.
Dodaj łyżeczkę przegotowanej wody jeśli chcesz, by polewa byłarzadsza lub
cukier puder by była gęstsza. Powinna być na tyle płynna by łatwo się
rozprowadzać, ale odpowiednio gęsta by nie spłynąć.
Wylej ok. 1/3 polewy na środek połówki ciasta i rozprowadź aż po brzegi.
Połóż 2 ciasto i delikatnie ściśnij.
Resztę polewy rozprowadź na górze i po bokach sklejonych ciast. Pozostaw na
kilka minut, żeby stwardniała. Połóż kwiatuszki na szczycie ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz