- ½ kg spaghetti
- 2 kubki pancetty (włoskiego boczku)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- ¼ kubka wytrawnego, białego wina lub wermutu
- 4 jajka
- ½ kubka startego Parmezanu
- ¼ kubka śmietany kremówki
- Świeżo zmielony pieprz
- Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
Na dużej patelni usmaż kosteczki pancetty. Wlej wino na patelnię i poczekaj, aż odparuje, tak żeby po kilku minutach został słonawy winny sos. Zdejmij patelnię z gazu.
W misce ubij razem jajka, Parmezan, śmietanę i pieprz. Ugotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu, ale ma być al dente, więc zacznij sprawdzać 2 min. przed rekomendowanym czasem.
Kiedy makaron będzie gotowy, weź około ½ kubka wody z gotowania przed odcedzeniem reszty. Włóż patelnię powrotem na ogień i dodaj makaron, dokładnie mieszając. Znów ściągnij patelnię z ognia i dodaj mieszankę z jajkiem i wymieszaj wszystko. Dodaj wody z makarony, jeśli trzeba trochę rozrzedzić danie. Spaghetti posyp pieprzem i gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz