Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Spaghetti Carbonara

Składniki:
  • ½ kg spaghetti
  • 2 kubki pancetty (włoskiego boczku)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ¼ kubka wytrawnego, białego wina lub wermutu
  • 4 jajka
  • ½ kubka startego Parmezanu
  • ¼ kubka śmietany kremówki
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Na dużej patelni usmaż kosteczki pancetty. Wlej wino na patelnię i poczekaj, aż odparuje, tak żeby po kilku minutach został słonawy winny sos. Zdejmij patelnię z gazu.

W misce ubij razem jajka, Parmezan, śmietanę i pieprz. Ugotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu, ale ma być al dente, więc zacznij sprawdzać 2 min. przed rekomendowanym czasem.

Kiedy makaron będzie gotowy, weź około ½ kubka wody z gotowania przed odcedzeniem reszty. Włóż patelnię powrotem na ogień i dodaj makaron, dokładnie mieszając. Znów ściągnij patelnię z ognia i dodaj mieszankę z jajkiem i wymieszaj wszystko. Dodaj wody z makarony, jeśli trzeba trochę rozrzedzić danie. Spaghetti posyp pieprzem i gałką muszkatołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...