Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sola po królewsku

Składniki:
  • 80 dag filetów z soli
  • 20 dag pieczarek
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szklanka szampana
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Opłukane i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i skórką otartą z cytryny, po czym przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

Umyte i osączone pieczarki potnij w paseczki, przesmaż na maśle, odparuj i przełóż do rondla. Na pieczarkach umieść rybę, a całość zalej szampanem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, następnie zaś przykryj i uduś na małym ogniu (około 20 minut).

Pod koniec wlej śmietankę, lekko potrząśnij rondlem i bez przykrycia potrzymaj na małym ogniu przez dalsze 5-7 minut.

Podaj z frytkami lub drążonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...