- 200g czekoladowych ciastek
- ⅓ szklanki roztopionego masła
- 680 g serka kremowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka z jajek
- sok wyciśnięty z 4 limonek
Potrzebny sprzęt:
- tortownica
Nastaw piekarnik na ok. 180°C
Tortownicę wyłóż folią aluminiową, nadmiar folii zawiń. Włóż w jeszcze jedną folię, dokładne przyciskając do tortownicy, aby wszystko było szczelne.
W mikserze zmiksuj ciastka, dodaj masło i dalej miksuj. Wlej to wszystko do
tortownicy i równomiernie rozłóż palcami. Wstaw tortownicę do
lodówki.
Ugotuj wodę. Ubij serek, aż będzie gładki, dodaj cukier, jajka, żółtka i
sok z limonki.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Wlej na nie miksturę serową i wstaw do
brytfanny z gorącą wodą, tak aby przykryła ½ tortownicy.
Wstaw do piekarnika na ok. 1h, sprawdź po 50 min. Sernik powinien być
ścięty, ale sprężysty w środku. Wyciągnij ciasto z piekarnika. Odstaw do
wystygnięcia, kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw je do lodówki na 20
min. przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz