Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Sernik czekoladowo-limonkowy

Składniki:
  • 200g czekoladowych ciastek
  • ⅓ szklanki roztopionego masła
  • 680 g serka kremowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka z jajek
  • sok wyciśnięty z 4 limonek

Potrzebny sprzęt: 
  • tortownica

Nastaw piekarnik na ok. 180°C


Tortownicę wyłóż folią aluminiową, nadmiar folii zawiń. Włóż w jeszcze jedną folię, dokładne przyciskając do tortownicy, aby wszystko było szczelne.

W mikserze zmiksuj ciastka, dodaj masło i dalej miksuj. Wlej to wszystko do tortownicy i równomiernie rozłóż palcami. Wstaw tortownicę do lodówki.

Ugotuj wodę. Ubij serek, aż będzie gładki, dodaj cukier, jajka, żółtka i sok z limonki.

Wyciągnij ciasto z lodówki. Wlej na nie miksturę serową i wstaw do brytfanny z gorącą wodą, tak aby przykryła ½ tortownicy.

Wstaw do piekarnika na ok. 1h, sprawdź po 50 min. Sernik powinien być ścięty, ale sprężysty w środku. Wyciągnij ciasto z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia, kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw je do lodówki na 20 min. przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...