- 80 dag filetów
- 1 1/2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por (tylko biała część)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- szczypta cukru
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki masła, sól
W rondlu stop masło, zeszklij na nim cebulę, dodaj pozostałe warzywa, krótko podsmaż, cały czas mieszając, po czym posyp drobno pokruszonym liściem laurowym, zielem, solą i cukrem. Następnie wlej wino i przez kilka minut podduś sos pod przykryciem na małym ogniu.
Podzielone na porcje i pozbawione ości filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju i ułóż w żaroodpornym półmisku. Do duszonych warzyw wlej śmietanę, wymieszaj, gotowym sosem polej rybę i całość wstaw na 5-6 minut do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz