Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sandacz po kaszubsku

Składniki:
  • 80 dag filetów
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • szczypta cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła, sól
Umyte i osuszone filety natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Por i cebulę drobno pokrój, a obrane warzywa zetrzyj na grubej tarce.

W rondlu stop masło, zeszklij na nim cebulę, dodaj pozostałe warzywa, krótko podsmaż, cały czas mieszając, po czym posyp drobno pokruszonym liściem laurowym, zielem, solą i cukrem. Następnie wlej wino i przez kilka minut podduś sos pod przykryciem na małym ogniu.

Podzielone na porcje i pozbawione ości filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju i ułóż w żaroodpornym półmisku. Do duszonych warzyw wlej śmietanę, wymieszaj, gotowym sosem polej rybę i całość wstaw na 5-6 minut do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...