Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sandacz po kapucyńsku

Składniki:
  • 80 dag filetów z sandacza
  • 10 dag słoniny
  • 25 dag małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Oczyszczone z ości filety natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj drobno pokrojone pieczarki, chwilę podsmaż, cały czas mieszając, a następnie posyp solą, pieprzem i curry. Teraz wlej śmietanę i sok z cytryny, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu.

Filety podziel na porcje, lekko ponacinaj, naszpikuj cienkimi paskami słoniny, oprósz mąką i usmaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Żaroodporny półmisek wysmaruj olejem, ułóż na nim sandacza, polej sosem i wstaw na 5-6 minut do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...