Wietnamski Dressing:
Sałatka:
Żeby zrobić dressing, po prostu wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W szczelnie zamkniętym naczyniu dressing może stać w lodówce przynajmniej tydzień.
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub zmielone
- 2 świeże, długie czerwone papryczki Chili, bez pestek, pokrojone
- 2 łyżki stołowe świeżo zmielonego cynamonu
- 4 łyżki stołowe sosu rybnego
- Sok z 1 limonki
- 4 łyżki stołowe wody
- 1 łyżka stołowa cukru
- 2 łyżeczki Oleju z orzechów arachidowych (ziemnych)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sałatka:
- Ok. 225g ugotowanych, małych krewetek
- Ok. 170g makaronu sojowego
- Ok. 112g grochu zwyczajnego polnego (płaski)
- Ok. 112g kiełków fasoli
- 3 dymki, pocięte w cieniutkie talarki
- ½ szklanki posiekanej kolendry, do przybrania
Żeby zrobić dressing, po prostu wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W szczelnie zamkniętym naczyniu dressing może stać w lodówce przynajmniej tydzień.
Żeby zrobić sałatkę, marynuj krewetki w ½ szklanki dressingu wietnamskiego.
W międzyczasie przygotuj makaron wg. Instrukcji na opakowaniu. Do durszlaka włóż
groch i kiełki fasoli. Ugotuj je na parze, przestudź zimną wodą i dobrze odcedź,
żeby warzywa nie były mokre.
W dużej misce zmieszaj krewetki, makaron, dymki, groszek i kiełki fasoli.
Dolej 2 łyżkami (lub więcj-wg. uznania) stołowymi wietnamskiego
dressingu.
Posyp wszystko kolendrą i dokładnie wymieszaj przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz