Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Sałatka Azjatycka

Wietnamski Dressing:
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub zmielone
  • 2 świeże, długie czerwone papryczki Chili, bez pestek, pokrojone
  • 2 łyżki stołowe świeżo zmielonego cynamonu
  • 4 łyżki stołowe sosu rybnego
  • Sok z 1 limonki
  • 4 łyżki stołowe wody
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 łyżeczki Oleju z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sałatka:
  • Ok. 225g ugotowanych, małych krewetek
  • Ok. 170g makaronu sojowego
  • Ok. 112g grochu zwyczajnego polnego (płaski)
  • Ok. 112g kiełków fasoli
  • 3 dymki, pocięte w cieniutkie talarki
  • ½ szklanki posiekanej kolendry, do przybrania

Żeby zrobić dressing, po prostu wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W szczelnie zamkniętym naczyniu dressing może stać w lodówce przynajmniej tydzień.

Żeby zrobić sałatkę, marynuj krewetki w ½ szklanki dressingu wietnamskiego. W międzyczasie przygotuj makaron wg. Instrukcji na opakowaniu. Do durszlaka włóż groch i kiełki fasoli. Ugotuj je na parze, przestudź zimną wodą i dobrze odcedź, żeby warzywa nie były mokre.

W dużej misce zmieszaj krewetki, makaron, dymki, groszek i kiełki fasoli. Dolej 2 łyżkami (lub więcj-wg. uznania) stołowymi wietnamskiego dressingu.

Posyp wszystko kolendrą i dokładnie wymieszaj przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...