- 2 łyżki stołowe oleju
- 1 duża cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna kardamonu, starte
- 1 laska cynamonu, połamana na 3
- ½ łyżeczki nasion kminu
- 2 ½ szklanki ryż basmanti
- 4 szklanki bulionu z kury
- ½ szklanki siekanych, pieczonych, migdałów, do przybrania
- 2-3 łyżki stołowe posiekanych, świeżych liści kolendry, do przybrania
Potrzebny sprzęt: głęboki garnek, ok. 25cm średnicy z pokrywką
Cebulę, czosnek, kardamon, cynamon, kmin podsmaż na oleju, aż cebula będzie zbrązowieje i zmięknie. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając ok. 10 min.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj w garnku z cebulą, potem wlej bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20 min.
Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę, połóż szmatkę na garnek i na nią znów pokrywkę. Możesz zostawić ryż na ok. 10 min. do 1 godz. Przed podaniem wymieszaj wszystko widelcem i dodaj migdały i kolendrę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz