Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Ryżowy Pilaf

Składniki:
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna kardamonu, starte
  • 1 laska cynamonu, połamana na 3
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • 2 ½ szklanki ryż basmanti
  • 4 szklanki bulionu z kury
  • ½ szklanki siekanych, pieczonych, migdałów, do przybrania
  • 2-3 łyżki stołowe posiekanych, świeżych liści kolendry, do przybrania

Potrzebny sprzęt: głęboki garnek, ok. 25cm średnicy z pokrywką

Cebulę, czosnek, kardamon, cynamon, kmin podsmaż na oleju, aż cebula będzie zbrązowieje i zmięknie. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając ok. 10 min.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj w garnku z cebulą, potem wlej bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20 min.

Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę, połóż szmatkę na garnek i na nią znów pokrywkę. Możesz zostawić ryż na ok. 10 min. do 1 godz. Przed podaniem wymieszaj wszystko widelcem i dodaj migdały i kolendrę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...