Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba pieczona

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z dorsza, mintaja lub innej ryby morskiej
  • 2 łyżki oleju
  • sos sojowy
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • sól
  • tymianek
  • 1 cytryna
Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj odpowiedniej wielkości cztery kawałki folii aluminiowej, posmaruj je od błyszczącej strony olejem. Ryby posól, oprósz tymiankiem i posyp płatkami migdałowymi. Rozłóż na każdym kawałku folii cienkie plasterki cytryny, a na nich rybę. Skrop ją olejem i szczelnie zawiń. Wstaw na 20 minut do mocno nagrzanego piekarnika.

Po upływie tego czasu podaj każdemu zawiniętą rybę z dodatkiem surówki, np. z kapusty pekińskiej doprawionej na ostro.

Płatki migdałowe możesz zastąpić orzechami włoskimi lub w ogóle z nich zrezygnować. W taki sam sposób piecze się pstrągi, wkładając do środka tuszki kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii lub natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...