- 2 małe lub 1 duży kurczak
- 1 nie obrana cebula, przekrojona na pół
- 1 łodyga selera
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostki
- kilka łodyżek pietruszki
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 liście bobkowe
- 1 łyżka stołowa soli
- kulki z macy
Wszystkie składniki, prócz kulek z macy włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Z zupy, zbierz szarą pianę pływającą po powierzchni, potem zostaw na wolnym ogniu przez 3 h. Co jakiś czas próbuj, rosół jest gotowy kiedy jest złoty i smakuje „kurczakowo”. Wyciągnij kurczaka, zostaw zupę aby ostygła, usuń tłuszcz powstały na powierzchni.
Odgrzej rosół, wrzuć słupki z 2 marchewek i dodaj porwane kawałki kurczaka.
Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę, w trakcie podgrzewania możesz też dodać kulki
z macy.
Kulki z macy:
Składniki na ok. 20 kulek
Ubij jajko w dużej misce, dodaj masło. Ciągle mieszając dodaj zupę lub wodę, macę, sól i pieprz. Zmieszaj wszystko razem na pastę, ale niezbyt twardą. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem wyciągaj po kawałku i zroluj w kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki gotuj na wolnym ogniu, w osolonej wodzie przez 40 min. Będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Dodaj do zupy.
- 1 jajko
- 2 łyżki stołowe roztopionego masła lub margaryny
- 3 łyżki stołowe wody lub zupy
- ½ szklanki połamanych chlebków maca
- Szczypta soli i zmielony pieprz
Składniki na ok. 20 kulek
Ubij jajko w dużej misce, dodaj masło. Ciągle mieszając dodaj zupę lub wodę, macę, sól i pieprz. Zmieszaj wszystko razem na pastę, ale niezbyt twardą. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem wyciągaj po kawałku i zroluj w kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki gotuj na wolnym ogniu, w osolonej wodzie przez 40 min. Będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Dodaj do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz