Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Rosół z kulkami

Składniki:
  • 2 małe lub 1 duży kurczak
  • 1 nie obrana cebula, przekrojona na pół
  • 1 łodyga selera
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostki
  • kilka łodyżek pietruszki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście bobkowe
  • 1 łyżka stołowa soli
  • kulki z macy

Wszystkie składniki, prócz kulek z macy włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Z zupy, zbierz szarą pianę pływającą po powierzchni, potem zostaw na wolnym ogniu przez 3 h. Co jakiś czas próbuj, rosół jest gotowy kiedy jest złoty i smakuje „kurczakowo”. Wyciągnij kurczaka, zostaw zupę aby ostygła, usuń tłuszcz powstały na powierzchni.

Odgrzej rosół, wrzuć słupki z 2 marchewek i dodaj porwane kawałki kurczaka. Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę, w trakcie podgrzewania możesz też dodać kulki z macy.


Kulki z macy:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe roztopionego masła lub margaryny
  • 3 łyżki stołowe wody lub zupy
  • ½ szklanki połamanych chlebków maca
  • Szczypta soli i zmielony pieprz

Składniki na ok. 20 kulek

Ubij jajko w dużej misce, dodaj masło. Ciągle mieszając dodaj zupę lub wodę, macę, sól i pieprz. Zmieszaj wszystko razem na pastę, ale niezbyt twardą. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem wyciągaj po kawałku i zroluj w kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki gotuj na wolnym ogniu, w osolonej wodzie przez 40 min. Będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Dodaj do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...