Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pulpety z dorsza po żydowsku

Składniki:
  • 60 dag kostek z dorsza
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • 5 dag rodzynek
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • sól, pieprz
Na początku rybę skrop sokiem z cytryny i lekko oprósz solą. Potem przykryj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Obrane i umyte warzywa pokrój w cienkie słupki. W płaskim rondlu stop masło, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i połowę warzyw, chwilę smaż mieszając. Teraz zdejmij z ognia, przestudź i razem z rybą oraz odciśniętą bułką, zmiel w maszynce.

Do masy dodaj umyte i osączone rodzynki, sól, pieprz i wbij jaja. Całość dokładnie wyrób. Zagotuj bulion z pozostałymi warzywami. Zwilżonymi rękami formuj niewielkie pulpety, wrzucaj na wrzący bulion i gotuj na niewielkim ogniu.

Pulpet podawaj z ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...