- 60 dag kostek z dorsza
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 selera
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 mała bułka namoczona w mleku
- 5 dag rodzynek
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- sól, pieprz
Obrane i umyte warzywa pokrój w cienkie słupki. W płaskim rondlu stop masło, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i połowę warzyw, chwilę smaż mieszając. Teraz zdejmij z ognia, przestudź i razem z rybą oraz odciśniętą bułką, zmiel w maszynce.
Do masy dodaj umyte i osączone rodzynki, sól, pieprz i wbij jaja. Całość dokładnie wyrób. Zagotuj bulion z pozostałymi warzywami. Zwilżonymi rękami formuj niewielkie pulpety, wrzucaj na wrzący bulion i gotuj na niewielkim ogniu.
Pulpet podawaj z ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz