- 2 czerstwe croissanty (rogaliki)
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki stołowe wody
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki stołowe Burbonu
- ½ szklanki mleka
- 2 ubite jajka
Ustaw piekarnik na ok. 180°C
Porozrywaj rogaliki i wrzuć do małego naczynia do zapiekania.
Do rondla wsyp cukier i wlej wodę, mieszaj wykonując okrężne ruchy rondlem. Gotuj ok. 3-5 min., aż karmel nabierze ciemno bursztynowego koloru.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę, Burbon i mleko. Wmieszaj. Ciągle mieszając dodaj ubite jajka. Miksturą polej rogale i odstaw na 10 min.
Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz