Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Pudding karmelowy z Croissantami

Składniki:
  • 2 czerstwe croissanty (rogaliki)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe wody
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki stołowe Burbonu
  • ½ szklanki mleka
  • 2 ubite jajka

Ustaw piekarnik na ok. 180°C

Porozrywaj rogaliki i wrzuć do małego naczynia do zapiekania.

Do rondla wsyp cukier i wlej wodę, mieszaj wykonując okrężne ruchy rondlem. Gotuj ok. 3-5 min., aż karmel nabierze ciemno bursztynowego koloru.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę, Burbon i mleko. Wmieszaj. Ciągle mieszając dodaj ubite jajka. Miksturą polej rogale i odstaw na 10 min.

Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...