Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrągi z pieczarkowym sosem

Składniki na 4 porcje:
  • 4 pstrągi (około 30 dag każdy)
  • 3-4 łyżki mąki
  • 8 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 dag pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
Ryby oczyść, wypatrosz (zostaw głowy) i dokładnie wymyj. Po osuszeniu posyp solą i pieprzem i obtocz w mące. Umyte pieczarki osusz i pokrój w płatki. Pomidory sparz i po zdjęciu skórki drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i 4 łyżki masła i usmaż pstrągi (5 minut z każdej strony) na średnim ogniu. Przełóż je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem (łyżka) i posyp wiórkami masła (też łyżka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut.

W rondlu na 2 łyżkach gorącego masła usmaż pieczarki. Gdy zaczną się rumienić, dodaj posiekane pomidory, natkę, bazylię (może być suszona), sól i pieprz. Podgrzewaj, aż sok z pomidorów wyparuje i sos będzie gęsty.

Pstrągi podawaj na ogrzanym półmisku, polane sosem. Jako dodatki najlepsze będą ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą oraz zielona sałata mieszana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...