- 4 pstrągi (około 30 dag każdy)
- 3-4 łyżki mąki
- 8 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 dag pieczarek
- 2 pomidory
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka listków bazylii
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę i 4 łyżki masła i usmaż pstrągi (5 minut z każdej strony) na średnim ogniu. Przełóż je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem (łyżka) i posyp wiórkami masła (też łyżka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut.
W rondlu na 2 łyżkach gorącego masła usmaż pieczarki. Gdy zaczną się rumienić, dodaj posiekane pomidory, natkę, bazylię (może być suszona), sól i pieprz. Podgrzewaj, aż sok z pomidorów wyparuje i sos będzie gęsty.
Pstrągi podawaj na ogrzanym półmisku, polane sosem. Jako dodatki najlepsze będą ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą oraz zielona sałata mieszana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz