- 4 pstrągi
- 4 cytryny
- 2 cebule
- 2 duże mięsiste pomidory
- 2 łyżeczki cukru
- 1 liść laurowy
- 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- do dekoracji:
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- plasterki cytryny
- sól, mielony pieprz
Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, pokrój w cienkie plasterki 2 cytryny (usuń pestki). Pomidory i cytryny ułóż na pstrągach, dodaj cukier i liść laurowy, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Pstrągi delikatnie przenieś na ogrzany półmisek, powstały podczas duszenia sos przetrzyj przez sito, polej nim ryby. Danie podgrzej w piekarniku.
Przed podaniem udekoruj pstrągi plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz