Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrągi z cytryną

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 4 cytryny
  • 2 cebule
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
    do dekoracji:
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • plasterki cytryny
  • sól, mielony pieprz
Sprawione pstrągi umyj, osusz, natrzyj wewnątrz i z zewnątrz solą i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Przygotuj cytryny - sparz je, a potem dokładnie osusz. W dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij w nim pokrojoną w plasterki cebulę, a na cebuli ułóż pstrągi. Następnie posyp obficie pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Całość chwilę smaż, po czym wlej wino. Ryby przykryj i duś na małym ogniu 4-5 minut.

Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, pokrój w cienkie plasterki 2 cytryny (usuń pestki). Pomidory i cytryny ułóż na pstrągach, dodaj cukier i liść laurowy, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Pstrągi delikatnie przenieś na ogrzany półmisek, powstały podczas duszenia sos przetrzyj przez sito, polej nim ryby. Danie podgrzej w piekarniku.

Przed podaniem udekoruj pstrągi plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...