Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrągi po polsku

Składniki na 6 porcji:
  • 4 pstrągi
  • 10 dag wiśni z konfitur
  • po 50 ml wiśniówki, wermutu i czystej wódki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki masła
  • Sól
  • pieprz
  • cukier
  • pieprz cayenne
Pstrągi spraw (usuń oczy i skrzela), umyj, następnie osusz, natrzyj solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny. Skrop sokiem z cytryny, zostaw na 1-2 godziny. Usmaż na stopionym maśle (2 łyżki).

Dokładnie wymieszaj wiśniówkę, wermut i wódkę z cukrem, pieprzem cayenne, pieprzem, sokiem z cytryny i wiśniami z konfitury.

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż pstrągi, zalej przygotowanym sosem, po czym wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...