Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg w sosie owocowym

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • (lub 2-3 łyżki galaretki porzeczkowej)
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sprawione, umyte i osuszone ryby skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Żaroodporny półmisek obficie wysmaruj masłem, ułóż na nim pstrągi, polej stopionym masłem, a potem wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Sparzone wrzątkiem rodzynki osącz na sicie i zalej w miseczce 2-3 łyżkami wina.

W rondlu zagotuj wino z porzeczkami, cukrem i cynamonem, wywar przetrzyj przez sito, wymieszaj z rodzynkami i sosem tym polej ryby, przykryj je folią i zostaw w nagrzanym piekarniku na 4-5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...