- 4 pstrągi
- 4 cytryny
- 2 duże cebule
- 2 twarde mięsiste pomidory
- 2 łyżeczki cukru
- 1 liść laurowy
- 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- do dekoracji:
- 1 gałązka zielonej pietruszki
- plasterki cytryny
Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dokładnie umyte i również sparzone wrzątkiem cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuwając pestki. Pomidory, plasterki cytryn, pokruszony liść laurowy i cukier dodaj do pstrągów, i duś je dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Po 30 minutach ryby delikatnie wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku, polej przetartym przez sito sosem oraz udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz