Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg po żydowsku

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 4 cytryny
  • 2 duże cebule
  • 2 twarde mięsiste pomidory
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
    do dekoracji:
  • 1 gałązka zielonej pietruszki
  • plasterki cytryny
Sprawione ryby umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. W dużym płaskim rondlu usmaż na rozgrzanym oleju pokrojoną na plasterki cebulę, a gdy nabierze złocistego koloru, włóż pstrągi, skrop je winem i sokiem z jednej cytryny, przykryj i duś na małym ogniu

Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dokładnie umyte i również sparzone wrzątkiem cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuwając pestki. Pomidory, plasterki cytryn, pokruszony liść laurowy i cukier dodaj do pstrągów, i duś je dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

Po 30 minutach ryby delikatnie wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku, polej przetartym przez sito sosem oraz udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...