Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg po kaukasku

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki posiekanego świeżego estragonu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Sprawione i umyte ryby natrzyj solą i pieprzem, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ułóż ryby w płaskim rondlu, posyp je posiekaną zieleniną (łyżkę estragonu zostaw na później), zalej winem, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Masło dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny, pozostałym estragonem i szczyptą soli, po czym odstaw do schłodzenia.

Ugotowane pstrągi delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na ogrzanym półmisku. Sos, w którym się gotowały, lekko odparuj, przetrzyj przez sito i polej nim pstrągi, a następnie udekoruj kulkami masła estragonowego i plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...