Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg po grecku

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżka bulionu warzywnego rozpuszczonego w szklance wody
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz mielony
Zeszklij drobno posiekane cebulę i czosnek na rozgrzanym w rondlu oleju, dodaj pokrojone w cienkie słupki lub starte na tarce o dużych otworach warzywa. Przez chwilę wszystko podsmaż, po czym dodaj liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, skrop winem i duś około 15 minut.

Do uduszonych warzyw wlej koncentrat pomidorowy roztarty z łyżką soku z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem, całość dokładnie wymieszaj i nie dopuść do wystygnięcia sosu.

Wypatroszone, umyte i osuszone pstrągi natrzyj solą, ułóż w płaskim rondlu, zalej gorącym bulionem, dodaj sok oraz skórkę otartą z cytryny. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu przełóż je na ogrzany półmisek, obłóż warzywami i posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...