Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg faszerowany w liściach kapusty

Składniki:
  • 4 duże pstrągi
  • 2 duże cebule
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 8 liści kapusty
  • sól, pieprz
    do dekoracji:
  • 4 małe pomidory
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 2 czerwone papryczki chili
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
Umyte i osuszone pstrągi opukaj trzonkiem noża (aby skóra łatwiej oddzieliła się od mięsa). Delikatnie, aby jej nie uszkodzić, w całości zdejmij z pstrągów skórę i lekko natrzyj ją solą. Z ryb usuń teraz ości i drobniutko posiekaj mięso, a następnie - połączywszy je z mieloną kolendrą, solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, tartą bułką, mlekiem i jajem - wyrób masę rybną.

Tak przygotowanym farszem nadziej skórę, każdą porcję owiń liśćmi kapusty i ułóż w płaskim rondlu, który należy ustawić na garnku z gotującą wodą, przykryć i gotować na parze około 15 minut. Na płaskiej, dużej patelni rozgrzej olej. Wyjęte z kapuścianych liści ryby przełóż na patelnię i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie poukładaj je na ogrzanym półmisku wysłanym liśćmi sałaty, przybierz ćwiartkami pomidorów, papryczkami chili i gałązkami zielonej pietruszki.

Pstrągi możesz podawać na gorąco i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...