Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg faszerowany a la brillat-savarin

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Sprawione pstrągi umyj, osusz, natrzyj solą, lekko skrop sokiem z cytryny. Potem przykryj i odstaw na pół godziny.

W tym czasie utrzyj dokładnie masło z żółtkiem i odciśniętą z mleka bułką. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone pieczarki, chwilę smaż na silnym ogniu i odparuj. Teraz zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z utartą bułką i posiekaną natką pietruszki.

Ubitą na sztywno pianę z białka dokładnie wymieszaj z przygotowanym farszem. Nadziej farszem pstrągi, potem zepnij wykałaczkami i ułóż na wysmarowanym olejem żaroodpornym półmisku. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, w czasie pieczenia skrapiając dwiema łyżkami białego wina.

Pozostałe wino wymieszaj z koncentratem pomidorowym, cukrem, solą, pieprzem i śmietaną, polej pstrągi i zostaw na chwilę w nagrzanym piekarniku. Ryby podawaj na półmisku, w którym się piekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...