- 4 pstrągi
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 bułka namoczona w mleku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 jajo
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka gęstej śmietany
- szczypta cukru
- sól, pieprz
W tym czasie utrzyj dokładnie masło z żółtkiem i odciśniętą z mleka bułką. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone pieczarki, chwilę smaż na silnym ogniu i odparuj. Teraz zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z utartą bułką i posiekaną natką pietruszki.
Ubitą na sztywno pianę z białka dokładnie wymieszaj z przygotowanym farszem. Nadziej farszem pstrągi, potem zepnij wykałaczkami i ułóż na wysmarowanym olejem żaroodpornym półmisku. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, w czasie pieczenia skrapiając dwiema łyżkami białego wina.
Pozostałe wino wymieszaj z koncentratem pomidorowym, cukrem, solą, pieprzem i śmietaną, polej pstrągi i zostaw na chwilę w nagrzanym piekarniku. Ryby podawaj na półmisku, w którym się piekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz