Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Potrójnie czekoladowe ciastka "Brownies"

Składniki:
  • 330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masła
  • Ok. 340g półsłodkiej czekolad najlepszej jakości
  • 6 jajek
  • 1 3/4 filiżanki cukru
  • 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady
  • 1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekolady
  • Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania

Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia

Nagrzej piekarnik do ok. 175˚C Stop masło i czekoladę na małym ogniu.
W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.

Ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i sól. Potem wsyp czekoladowe guziczki. Zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.

Piecz ok. 25 min. Kiedy ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym a wyschniętym „Brownie” to tylko kilka minut. Uważaj! Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.

Przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...