Składniki:
- 330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masła
- Ok. 340g półsłodkiej czekolad najlepszej jakości
- 6 jajek
- 1 3/4 filiżanki cukru
- 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady
- 1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekolady
- Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania
Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia
Nagrzej piekarnik do ok. 175˚C Stop masło i czekoladę na małym ogniu.
W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.
Ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i sól. Potem wsyp czekoladowe guziczki. Zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.
Piecz ok. 25 min. Kiedy ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym a wyschniętym „Brownie” to tylko kilka minut. Uważaj! Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.
Przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz