- 4 małe kurczaki
- 2 łyżki stołowe oleju aromatyzowanego czosnkiem
- 1 słodki ziemniak (niedobrany, ok. 0,5kg)
- ¼ łyżeczki mielonego kminu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1-2 garści rukwi
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- Sok z limonki
Ustaw piekarnik na ok. 220°C
Kurczaki włóż do naczynia żaroodpornego lub na tackę do pieczenia i polej łyżką stołową oleju.
Nie obranego ziemniaka pokrój w kostki ok. 3,5cm i włóż do innego naczynia (lub na tackę z kurczakami). Polej łyżką stołową oleju i posyp przyprawami. Wmieszaj wszystko razem, wstrząsając naczyniem.
Kurczaki i ziemniaka włóż razem do nagranego piekarnika na ok. 45 min.
Wszystko wyłóż na talerze, z rukwią. Posyp solą i skrop sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz