- 3,4 kg szynki
- 8 szklanek soku żurawinowego
- 8 szklanek soku jabłkowego
- 2 laski cynamonu, przepołowione
- 2 cebule, przepołowione, ale nie obrane
- 1 łyżka stołowa ziele angielskiego
Żurawinowa “glazura”:
- Ok. 30 goździków
- 4 łyżki stołowe dżemu żurawinowego, albo 6 łyżek stołowych sosu żurawinowego
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżka stołowa musztardy Angielskiej w proszku
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Opłucz też garnek, włóż do niego szynkę i pozostałe składniki. Jeśli
owocowy sos nie przykrywa całej szynki, dodaj trochę wody.
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez ok. 3 ½ do 4 godz. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu, częściowo przykryj garnek pokrywką, inaczej szynka będzie sucha.
Kiedy szynka jest gotowa, wyciągnij ją z sosu i połóż na desce.
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez ok. 3 ½ do 4 godz. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu, częściowo przykryj garnek pokrywką, inaczej szynka będzie sucha.
Kiedy szynka jest gotowa, wyciągnij ją z sosu i połóż na desce.
W dniu pieczenia, nastaw piekarnik na 220˚C
Kiedy szynka jest dość chłodna by ją dotknąć, obierz ją z twardej skórki,
zostawiając cienką warstwę białego tłuszczu. Nożem wytnij na jej powierzchni
romby i w każdy wierzchołek wetknij goździk.
Podgrzej pozostałe składniki polewy, muszą tworzyć gładką, syropowatą
polewę. Musi być odpowiednio gęsta by nie spłynąć z szynki, kiedy będzie w
piekarniku.
Szynkę włóż do brytfanny wyłożonej folią aluminiową (to ułatwi ci
późniejsze mycie garnka). Wylej polewę tak, żeby każdy romb był nią pokryty.
Piecz ok. 15 min.
Jeśli szynka była zimna, przed polaniem jej polewą, piecz ją przez 40 min.
w ok. 180˚C i podkręć do ok. 220˚C na kolejne 15 min. (Ten czas pieczenia podany
jest dla szynki w temperaturze pokojowej, nie z lodówki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz