Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Pieczona szynka z imbirową glazurą

Składniki:
  • 5,5 kg udźca wieprzowy (ze skórą)
  • 7 litrów wytrawnego piwa imbirowego

glazura:

  • 200g kandyzowanego imbiru (lub marmolady pomarańczowej z łyżeczką mielonego imbiru)
  • 2 łyżki stołowe angielskiej musztardy
  • 100g ciemnego cukru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków

Ustaw piekarnik na 220°C

Szynkę gotuj ponad 4 godziny w imbirowym piwie. Po ugotowaniu skrój skórę z cienką warstwą tłuszczu. Przełóż szynkę do formy do zapiekania.
Marmoladę wymieszaj z musztardą, cukrem i goździkami. Posmaruj wierzch szynki marmoladą z przyprawami. Piecz 20 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...