Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Pieczeń jagnięca

Składniki:
  • 1 udziec jagnięcy
  • 1 łodyżka świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny, sok i skórka
  • 2 łyżki stołowe czerwonego porto
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki dżemu porzeczkowego
  • Świeżo zmielony pieprz

Ustaw piekarnik na ok. 210˚C

Włóż wszystko prócz dżemu do worka, zawiąż i zostaw na noc, żeby się marynowało.

Wyciągnij marynatę, by nabrała temperatury pokojowej.

Włóż udziec i marynatę do brytfanny i piecz 1-1,5 godz., w zależności od wielkości. Przewróć udziec w połowie pieczenia. Kiedy będzie gotowy powinien nabrać ciemno brązowego koloru, wyciągnij go wtedy z piekarnika i odstaw na 5-10 min. by ostygł.

W tym czasie wlej do brytfanny trochę wody i ½ łyżki dżemu, aby zrobić lekki sos. Pokrój jagnięcinę i polej tym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...