Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Paluszki rybne z soli i z koperkowym majonezem

Składniki:
  • 2 filety z soli lub flądry
  • 75g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 100g panko (okruchy japońskiego chleba) lub zwykłej bułki tartej
  • 250ml oleju rzepakowego

sos koperkowy:

  • duży słoik majonezu
  • duży pęczek koperku (posiekany)
  • 2 łyżeczki soku z limety

Mąkę wysyp na talerz, jajka rozbij na drugim talerzu, na trzecim talerzu wysyp bułkę tartą. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Filety potnij na kawałki. Obtocz w mące, zanurz w jajku, a później w bułce tartej. Odłóż na kratkę. Smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu. Osącz na papierowym ręczniku. Przechowuj w nagrzanym piekarniku.
Składniki sosu koperkowego wymieszaj. (Można podać sos tatarski.)
Podawaj paluszki rybne z cienkimi frytkami, ostrymi dodatkami (marynowana cebulka, korniszony) i sałatą lodową.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...