Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łosoś w sosie ostrygowym

Składniki:
  • 1 kg łososia
  • 1 pęczek dymki
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
Sprawionego łososia umyj, osusz, pokrój w plastry i - po ułożeniu w salaterce - lekko natrzyj sokiem z cytryny, a następnie zalej sosem ostrygowym, przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

W płaskim rondlu rozgrzej olej, przesmaż na nim drobno pokrojoną dymkę, dodaj do niej masło i włóż porcje łososia. Teraz skrop je sosem sojowym, posól, przykryj rondel i przystąp do duszenia, co powinno potrwać 10-15 minut.

Przed podaniem - najlepiej z makaronem lub ryżem - posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...